Hosting i domene

Svaka web stranica mora posjedovati svoju vlastitu domenu i hosting. Da biste razumjeli što je to i zašto je potrebno pročitajte u nastavku.

domena ime

 

Što je Domena?

Domena je “ web adresa, odnosno adresa Vaše web stranice”. Npr. U slučaju naše web stranice: www.1ideja.com, domena je ono što dolazi nakon www.  tj. Domena je 1ideja.com

Svaka web stranica na Internetu mora imati svoju domenu.

Domene mogu imati različite ekstenzije. Najpoznatije su svakako: .com .net .org., a mogu biti nacionalne domene ( ekstenzije država u kojoj se stranica nalazi) npr. .hr .com.hr

Najpoznatija je svakako .com ekstenzija jer je ona komercijalna domena I svima poznata.

Možete si sami izabrati domenu koju želite da ima Vaša web stranica, samo je nužno provjeriti njezinu dostupnost. Na sljedećem linku jednostavno provjerite dostupnost komercijalnih domena:

 

hosting i domene

Što je Hosting?

Hosting je “ zakup određene veličine diskovnog prostora na kojem će biti smještene Vaše web stranice sa svim podacima koje one sadrže ( tekst, slike, video I sl.)”

To znači, da nakon što izradite Vašu web stranicu, nju je potrebno spremiti na server po želji, kako bi bila svima dostupna. Izaberite hosting paket prema Vašim potrebama I mi ćemo Vašu stranicu spremiti I učinite je dostupnom.

Tvrtka Jedna Ideja j.d.o.o. nudi slijedeće hosting pakete CJENIK